Pilates naprave

Pilates naprave = mučilne naprave ??

Ta misel gre marsikomu po glavi, ko se prvič spozna s pilates napravami. Vsaka naprava je posebno oblikovana in ima vzmetenje, vrvi, ročke… in je specifično narejena, da se lahko na njej izvaja vaje za vse mišice v telesu. Izumitelj naprav je Joseph Pilates in osnovni namen teh naprav je, da izzovejo ali podprejo vadeče pri izvajanju vaj glede na njihove potrebe in želje. Vsako napravo je Pilates ustvaril s tehtnim premislekom, saj je upošteval posebne dimenzije, moč vzmetenja… glede na njihov namen.

pilates naprave

Rojstvo naprav

J.H.Pilates je najprej ustvaril vadbo na blazini (Mat), vendar je takrat kaj kmalu ugotovil, da veliko oseb ni moglo pravilno izvajati vaj na blazini, saj so bile za njih preveč zahtevne. Zato je iz svoje okolice dobil ideje in ustvaril naprave za tiste, ki so imeli omejitve. Spodaj je naštetih in na kratko opisanih nekaj njegovih naprav, ki se jih še danes uporablja.

“I invented all these machines. Began back in Germany, was there until 1925, used to exercise rheumatic patients. I thought, why use my strength? So I made a machine to do it for me. Look, you see it resists your movements in just the right way so those inner muscles really have to work against it. That way you can concentrate on movement. You must always do it slowly and smoothly. Then your whole body is in it.”

-Joseph H. Pilates

  • Cadillac

Joseph je ustvaril to napravo, da je na kovinske bolniške postelje napel nekakšno vzmetenje.

pilates cadillac

Tako je dosegel, da so se tisti, ki so bili prikovani na posteljo, tudi začeli gibati in so za pomoč uporabili vzmeti za upor.

Pokazalo se je, da so te osebe hitreje okrevale. Danes je Cadillac veliko bolj dodelan, sam ima kovinsko ogrodje, nanj so pritrjeni jermeni, vzmeti, razne palice, ki so v splošno pomoč pri vajah.

After regularly practicing Pilates on the equipment, the body reconditions and transforms for greater flexibility, proper spine alignment, correction of muscle imbalances and maintenance of overall health.

 

  • Reformer

pilates reformer

Pilates reformer je danes najbolj uporabljena naprava, en primerek imam tudi v studiu. Sestavljena je iz ‘lesenega okvirja postelje’, ima vozek, ki se premika po dolžini, prav tako ima tudi vzmeti, ročke in vrvi. Reformer se naravno premika s telesom, daje takojšnjo povratno informacijo o gibanju in zagotavlja kontroliran upor. Na njem lahko ležimo, sedimo, stojimo ali klečimo. Uporablja se tudi pri rehabilitaciji po raznih poškodbah.

Prednosti naprave so:

– Upor na napravi se uporablja zato, da se razvija moč, vzdržljivost, stabilnost in da se mišice enakomerno razvijajo
– S povečevanjem upora se dela na še večjem tonusu telesa in kontroli gibanja.
– Spodbuja, da stabilizatorji (mišice) delujejo bolj učinkovito, da se razvija moč jedra, se izboljša drža in ravnotežje.
– Vzmeti podpirajo pri rehabilitaciji, saj se mišice lahko izolirajo ali pa vaje olajšajo.
– Reformer povezuje um in telo, hkrati pa se osredotoča na osnove pilatesa z uporabo dihalnih vzorcev in ritmičnega gibanja

  • Chair – Stolpilates stol

Joe je šele kasneje ustvaril Stol (Chair, Wunda Chair) za domačo rabo.

Ta kos naprave je manjši in gre lahko v vsako stanovanje. Naprava je v obliki stola, prav tako ima vzmeti in oblazinjene pedale. Originalna oblika stola ima dvojno učinkovanje, saj se lahko uporablja tudi kot navaden stol. Vaje na stolu so usmerjene v krepitev centra telesa, zgornjega, spodnjega dela ter stabilizaciji sklepov.

  • Laderr Barrel  (lestveni sod)

pilates ladder barrelPilates je ustvaril tudi posebne oblike napravo, vzel je pivski sod, vzel njegovo ‘krivijo’, da so si lahko posamezniki čezenj raztegnili hrbtenico in skrbeli za svojo gibljivost ter moč trupa. Ta kos opreme je bil uporaben tudi pri tistih, ki so imeli težave z naprej pomaknjeno držo (kifozo), zaprtimi rameni in podobnimi držami.

Manjša različica te naprave je Spine corrector oziroma v studiu imam Arc, ki ima tudi obliko hrbtenice in lahko prijetno izzove mišice trupa.

pilates arc

Pilates naprave v Body Minding studiu

Sem lastnica treh pilates naprav, Pilates Reformerja, Springboard-a (prirejeni Cadillac) in Arc-a in ju uporabljam tako za osebno prakso kot za pomoč pri osebah, ki imajo različne težave v hrbtenici. Ker osebe na Reformerju ležijo, se lahko dela vaje za vsako mišično skupino brez da bi se dodatno obremenjevalo hrbtenico. Zaradi priročnega vzmetenja, lahko vaje otežim ali olajšam, odvisno kaj želim od vaje doseči. Napravi sta podjetja Balanced Body, ki je na svetu zelo poznano in cenjeno.

Pilates naprave uporabljam tudi pri osebah, ki si želijo dodatnih izzivov in krepitve le določenih mišic.

Ure se izvajajo individualno ali semi-individualno po predhodnem dogovoru.

Klikni na kontakt in se pozanimaj, kdaj lahko spoznaš ti napravi 🙂


Če želiš preveriti, če je še kakšno mesto prosto –> URNIK
Cene pa lahko preveriš tukaj –> CENIK
Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram